De Maatschap

In deze rechtsvorm kun je met één of meerdere partners jouw activiteiten onder één gemeenschappelijke naam je beroep beoefenen. Advocaten, architecten, tandartsen en fysiotherapeuten gebruiken deze rechtsvorm regelmatig.

De maatschap is in eerste instantie een zakelijk samenwerkingsverband tussen meerdere personen (maten). Elke maat kan iets inbrengen, zoals een geldbedrag, een pand of het aantal uren dat iemand werkt.

De maten zijn veelal zelfstandige professionals en worden ook fiscaal als zelfstandig ondernemer belast. Gemeenschappelijke zaken zoals huisvesting of winstverdeling wordt in de overkoepelende maatschap geregeld.

De voordelen
1. Geen startkapitaal nodig of notaris nodig
2. Alle maten kunnen aansprakelijk gesteld worden voor een evenredig deel van de onderneming. Bij een faillissement draait een maat dan niet in zijn eentje op voor alle gemaakte schulden. Dit kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel.
3. Je kunt personeel in dienst nemen
4. Je behoudt je eigen klanten
5. De inbreng van andere maten kan voordelig uitpakken

De nadelen
1. Je bent als maat in bepaalde gevallen ook deels aansprakelijk voor privé vermogen.
2. De onderling gemaakte afspraken met je maten zijn bindend
3. Een grove fout van een maat, kan slecht uitpakken voor de reputatie van de maatschap.

Een maatschap oprichten
Een maatschap moet je inschrijven in het Handelsregister van de KvK. Ook is het verstandig om met je maten duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen in een maatschapscontract.

Deze contract kun je eventueel op laten stellen door een jurist of advocaat. Je kan het echter ook zelf doen. In het contract wordt ingegaan op wie de maten zijn, wat er wordt ingebracht, hoe de winstverdeling is opgesteld en wat de bevoegdheden zijn.

Aansprakelijkheid
In principe geldt dat bij ernstige fouten van een maat je niet gelijk aansprakelijk kan worden gesteld. Hierop zijn wel een aantal uitzonderingen:
- De maten hebben elkaar een volmacht gegeven inzake het maatschapscontract
- De maten hebben gezamenlijk een beslissing genomen

Je kunt dus ook privé aansprakelijk gesteld worden, echter als er schuld is ontstaan door onbevoegd handelen, dan gaat deze privé aansprakelijkheid niet op.

Belasting
De belastingdienst ziet de maat als een ondernemer, dus betaal je ook inkomstenbelasting. In veel gevallen draagt de maatschap btw af. De maatschap draagt omzetbelasting af en de maten vallen hierin onder een fiscale eenheid. Wanneer de maatschap personeel in dienst heeft, wordt hierover loonheffingen en premies afgedragen. Wanneer je een maat bent, heb je ook recht om in aanmerking te komen voor de zelfstandigen- en startersaftrek, MKB-winstvrijstelling en investeringsaftrek. Hiervoor moet je wel 1225 gewerkte uren per jaar kunnen aantonen (urencriterium).


 




Reacties