Vereniging


Om een vereniging op te richten, heb je minimaal twee of meer personen nodig. Veelal zetten verenigingen zich in voor een gezamenlijk doel, zoals in sport of muziek. Maar ook de ANWB is een vereniging. In een vereniging mag je winst maken, maar deze winsten moeten wel ten goede komen voor het doel van je vereniging. Winstuitkering is niet toegestaan.

Er zijn twee soorten verenigingen:
- Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid
- Vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid

Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid
Deze vorm wordt opgericht door middel van een akte van de notaris. Hierin staan afspraken en statuten. Ook schrijf je deze vorm in bij de KvK. Deze vorm kan dus geldleningen aangaan en zelfs erfgenaam zijn. Subsidie verlenende instanties eisten vaak dat de vereniging volledig rechtsbevoegd is. Bovendien ben je in deze vorm niet persoonlijk aansprakelijk.

Vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid
Deze vorm kan geen registergoederen verkrijgen, zoals een eigen gebouw. Ook kan deze vorm geen erfgenaam zijn, maar mag wel legaten aanvaarden. De bestuurders zijn persoonlijk aansprakelijk, soms zelfs tot na aftreden. Dit is een groot verschil met de vorige variant.

Al met al kent de vereniging een aantal uitdagingen. Zo zal de beslisvorming iets meer tijd vereisen, omdat iedere lid een stem heeft. De vereniging me volledige rechtsbevoegdheid geniet de voorkeur, hoewel je wel een akte bij de notaris moet laten opstellen. Boekhouding zal vooral in het begin veel tijd opeisen. In de praktijk heeft de vereniging ten opzichte van een stichting een meer democratisch karakter, maar gaat de besluitvorming dus ook moeizamer. Bij een stichting beslist het bestuur.







Reacties