Vennootschap onder firma (vof)


Een vof heeft veel overeen met de eenmanszaak, echter kan je in een vof meerdere eigenaren hebben.

Oprichting
Net zoals in de maatschap, breng je samen met andere ondernemingen iets in de onderneming. Dit kan geld zijn, maar ook goederen of arbeidsuren. Voor het oprichten heb je geen startkapitaal nodig.

Je schrijft je in het Handelsregister in van de Kvk en zij sturen vervolgens alle gegevens automatisch door naar de Belastingdienst. Wanneer je samen met iemand een bedrijf wilt oprichten, is de vof een populaire rechtsvorm. Hiervoor heb je wel een vennootschapscontract nodig en moet je op de hoogte zijn van welke belastingen je dient te betalen. Dit contract bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Duur van de vennootschap
2. Wie wat inbrengt
3. Welke contracten met klanten zijn aangegaan
4. Mogelijke gevolgen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid
5. Omgaan met eventuele onderlinge conflicten
6. Wanneer een mogelijke opheffing van de vof kan plaatsvinden

Laat dit contract dan ook altijd even nalezen door een jurist, (financieel) adviseur of een notaris zodat je niets over het hoofd ziet.

Aansprakelijkheid
Bij een vof geldt een hoofdelijke aansprakelijkheid. Dat houdt in dat jij of je partners voor eventuele gemaakte schulden aansprakelijk gesteld kan worden. Een vof is geen rechtspersoon, dus de vennoten zijn zelf aansprakelijk. Wie de schulden heeft gemaakt, is dan ook geen relevante zaak. Schuldeisers richten zich bij een vof veelal op het vermogen van het bedrijf.

Wanneer het zakelijk vermogen ontoereikend is, zullen schuldeisers vervolgens aanspraak willen maken op het prive vermogen van de vennoten. Dit kan uiterst slecht pakken wanneer je bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Vraag bij een notaris of adviseur altijd naar de voorwaarden en mogelijkheden.

Belastingen
Over een deel van de winst wordt inkomstenbelasting betaald. Je hebt uiteraard ook recht om in aanmerking te komen voor bepaalde fiscale voordelen, zoals de ondernemersaftrek, investeringsaftrek, MKB-winstvrijstelling en een fiscale oudedagsvoorziening.






Reacties