Eenmanszaak


Hoewel de naam spreekt over één persoon, kan je in een eenmanszaak personeel aannemen. De naam spreekt zich namelijk uit over de eigenaar; er is één persoon de eigenaar en de rechtsvorm heeft geen rechtspersoonlijkheid. In de eenmanszaak draagt de eigenaar verantwoordelijkheid en ben je wettelijk gezien aansprakelijk voor jouw eigen bedrijf.

Oprichting en belasting
1. Schrijf een ondernemingsplan.
2. Vul online het inschrijfformulier van de Kamer van Koophandel in.
3. Maak een afspraak bij de een KvK-kantoor en neem een geldig identiteitsbewijs mee. In de bevestigingsmail staan meerdere instructies (wettelijke eenmalige inschrijfvergoeding).
4. Na je inschrijving krijg je post met je KvK-nummer en BTW-nummer. Je krijgt ook nog schrijven van de Belastingdienst inzake je btw-plichtig bent en wat je daarvoor nog moet doen.

BTW/omzetbelasting
Dit wordt berekend over hetgeen wat je verkoopt of aan diensten hebt geleverd. Het standaard percentage is 21% en het extra lage tarief is 9%. Je hebt ook vrijgestelde producten en diensten, die staan op 0%. Hierbij kun je denken aan een vrijstelling onroerende zaken, kinderopvang, medische handelingen en veel meer.

Inkomstenbelasting
Nadat je je winst hebt berekend (omzet min alle kosten), kun je als ondernemer nog gebruik maken van de ondernemersaftrek. Hamilton adviseert daarom altijd minimaal één derde van je winst aan de kant te leggen om te kunnen anticiperen op de jaarlijkse belastingen.

Maar hoe gaat dat in zijn praktijk?
Voor veel starters is het spannend om een btw-aangifte of inkomstenbelasting te doen. Je wilt tenslotte achteraf niet voor verrassingen komen te staan.

De BTW-aangifte wordt normaliter per kwartaal doorgegeven. Na je inschrijving, krijg je van de KvK hier een eenmalige herinnering over, daarna moet je het zelf goed in je agenda zetten. Je kunt deze aangifte ook maandelijks of jaarlijks doorgeven; dit ligt aan de grootte en omzet van je bedrijf. Jaarlijks bij bijvoorbeeld een BTW van minder dan 1883 per jaar. Let ook op dat je in dit soort gevallen je gebruik kunt maken van de kleineondernemersregeling, oftewel de KOR.

Voor- en nadelen
Welke rechtsvorm je ook kiest, elk voordeel heeft ook zijn nadeel. Dat geldt dus ook voor deze variant, de eenmanszaak.

Het oprichten van een eenmanszaak is een relatief eenvoudig proces. Je hebt geen notaris nodig, de kosten zijn laag (eenmalige inschrijfkosten van 50 euro) en aangezien er één eigenaar is, hoef je ook niets op papier te zetten met betrekking tot onderlinge verdelingen en verantwoordelijkheden.

Een ander voordeel zijn de belastingaftrekposten. De bekendste zijn de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Hiermee kan je al bijna 10.000 per jaar fiscaal voordeel verkrijgen.

Een mindere kant is dat de eigenaar in deze variant hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden voor schade die jij of jouw producten/diensten aan anderen toebrengt. Dat houdt in dat je privé vermogen (ook het vermogen van jouw partner als je niet onder huwelijkse voorwaarden getrouwd bent) kan worden aangesproken om de gemaakte schulden af te lossen.

Als je liever niet als persoon aansprakelijk gesteld wilt worden, raden we aan een een besloten vennootschap op te richten. Je krijgt daarbij wel weer andere regelingen en fiscale voorwaarden.  

Een ander nadeel is dat je als startende ondernemer waarschijnlijk geen hoog startkapitaal hebt. Dit kan het een en ander bemoeilijken, omdat je bij een eenmanszaak investeerders moet vinden die een bedrag aan de ondernemer willen uitlenen, terwijl bij een BV een minderheidsbelang in aandelen ontvangen kunnen worden. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een aanvullend pensioen en het afdekken van eventuele risico's. De meeste starters nemen een verzekering voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en rechtsbijstand.

Stel je hebt je eenmanszaak nu al een tijdje, het loopt goed en de winst stapelt zich verder op. Wellicht is het dan tijd om een BV te overwegen. Je kan namelijk je eenmanszaak omzetten naar een besloten vennootschap.

Als je bijvoorbeeld 150.000 omzet per jaar genereert, is het fiscaal voordeliger om een bv te nemen. De aftrekposten van een eenmanszaak zijn dan slechts een druppel op een gloeiende plaat. Je kunt het zelf omzetten, maar je kan het ook laten doen.









Reacties