Commanditaire vennootschap


De CV is een rechtsvorm waarin een samenwerkingsverband wordt aangegaan tussen meerdere vennoten. De CV heeft veel overlappingen met de VOF en het verschil zit dat vennoten puur financieel betrokken zijn binnen het bedrijf.

Deze rechtsvorm is interessant voor degenen die financiers hebben die zich liever niet willen bemoeien met de dagelijkse bedrijfsvoering. Het gaat vaak om beleggers die voor de lange termijn een financiering hebben gedaan.

Oprichting
Een CV schrijf je in via het Handelsregister van de KvK. Van de stille vennoten, veelal financiers, geef je alleen door hoeveel het er zijn en wat ze inbrengen, daarin wordt verder niet gevraagd naar de persoonlijke gegevens. Ook hier is het verstandig een contract op te stellen waarin de volgende onderdelen aan bod komen:
1. Wie de beherende en stille vennoten zijn en wat ze inbrengen
2. Verdeling van winst en verlies
3. Opheffing van de CV

Aansprakelijkheid
Iedere beherende vennoot kan persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de gehele schulden van de CV. Als de CV failliet gaat, gaat u dus zelf ook failliet. Wanneer een nieuwe beherende vennoot toetreed, is hij of zij ook aansprakelijk voor de schulden die zijn ontstaan voordat degene toetrad. Een goede analyse is dus belangrijk. De stille vennoten lopen het risico om ingebrachte kapitaal te verliezen en deze vennoten zijn alleen aansprakelijk als ze zich toch willen mengen in de bedrijfsvoering of wanneer hun naam wordt gebruikt in de CV.

Belastingen
Iedere beherende vennoot betaald inkomstenbelasting over zijn deel van de winst. Hierin heb je ook recht om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. De stille vennoten hebben geen recht op deze fiscale voordelen, maar kunnen wel gebruik maken van de investeringsaftrek of van willekeurige afschrijvingen.

Bij ontbinding van een CV betalen de vennoten de schulden en krijgen ze hun aandeel, oftewel vereffening, terug. Als er te weinig liquide middelen zijn, moeten de vennoten bijbetalen. De stille vennoot niet meer bij te dragen dan zijn eigen inbreng.

Reacties