Coöperatieve vereniging


De coöperatie is een soort vereniging waarin men een of meerdere overeenkomsten aangaat met en voor haar leden. De coöperatie is net zoals de BV een rechtspersoon, dus risico's van hoofdelijke aansprakelijkheid worden hiermee beperkt.

De coöperatie kent een Algemene Ledenvergadering, waarin het hoogste zeggenschap ligt. Tevens worden deze door het bestuur benoemd. De leden betalen mee aan de oprichting en aan het in stand houden van de coöperatie. De winsten worden niet altijd evenredig verdeeld, maar hierin wordt ook gekeken naar de activiteiten en gemaakte afspraken.

Vormen
Een coöperatie heb je verschillende soorten en maten. De vorm wordt bepaald door de leden, activiteiten en het gezamenlijke belang:

  • Ondernemerscoöperatie; alle leden werken zelfstandig samen, zoals in een project of een groot samenwerkingsverband (FrienslandCampina, The Greenery).
                                                 
  • Consumentencoöperatie; gezamenlijke inkoop, verkoop of levering van diensten/producten voor de leden (Rabobank, Achmea, Interpolis).

  • Werknemerscoöperatie; hierin zijn de leden tevens werknemers van de coöperatie (sociaal domein, thuiszorg).

  • Inkoopcoöperatie; de leden zorgen voor betere leveringsvoorwaarden, producten en diensten voor alle leden (veelal in de agrarische sector)

  • Afzet of productiecoöperatie; de leden zorgen voor betere afzetopties, distributiekanalen en aanvullende diensten (logistiek)

  • Sociale coöperatie; de leden streven een gezamenlijk sociaal doel na.


Belastingen
In een coöperatie wordt vennootschapsbelasting betaald. Hierin wordt wel onderscheidt gemaakt tussen winst en verlengstukwinst, wat inhoudt dat het de winst is dat de andere leden hebben gegenereerd. De verlengstukwinst mag als kosten afgetrokken worden van de belastbare winst, waardoor de je minder vpb hoeft te betalen. Over de uitbetaalde winst vanuit de coöperatie wordt nog wel inkomstenbelasting betaald.











Reacties