Kleineondernemersregeling (KOR)



Wanneer je als zzp'er of ondernemer jaarlijks minder dan 1.883 kwijt bent aan btw-kosten, kwam je in aanmerking voor de KOR. Dat houdt in dat je minder (of helemaal geen) btw hoefde af te dragen. Vanaf 2020 gaat de KOR op de schop en deze voorwaarden gelden om in aanmerking te komen voor de nieuwe KOR;

1. Je bedrijf is in Nederland gevestigd, of je hebt een vaste inrichting
2. Je bent btw-plichtig
3. Je hebt een maximale omzet van 20.000 per kalenderjaar.
4. Je mag geen btw aftrekken als je gebruik van de nieuwe KOR

De grootste veranderingen zit in name in het feit dat voorheen werd gekeken of je minder dan 1883 per jaar btw hoefde over te dragen en nu wordt gekeken of je minder dan 20.000 per kalenderjaar als omzet hebt behaald. Bovendien kunnen nu alle rechtspersonen hieraan mee gaan doen.

Wil je je aanmelden? Dan kan je dit formulier invullen. Na 6 weken ontvang je dan een bericht. Dus wees er zo snel mogelijk bij! Afmelden kan via dit formulier.

Let dus op wanneer je bijvoorbeeld in mei bent begonnen, dat jouw kalenderjaar dan ook in mei begint. Dan telt dus alleen de omzet van mei tot en met december.

Ik maak gebruik van de oude regeling. Hoe nu verder?
Voor iedereen geldt dat ze zich nieuw moeten aanmelden. Degenen die zijn vrijgesteld, worden automatisch omgezet en zijn per brief hierover door de Belastingdienst geïnformeerd.

Kort gezegd, komt het op het volgende neer.
Waar je in 2019 een grens had van 1.883 BTW (jaarlijks) is dat nu 20.000 omzet (jaarlijks). Wanneer we dit omrekenen, kunnen we dus het volgende concluderen:

20.000 x 0,21 (procent btw) = 4.200 aan btw.

Dit is een stuk hoger dan de oude grens van 1.883 btw.

Dit is dus positief, want er wordt btw in mindering gebracht (of helemaal kwijtgescholden) bij een hoger bedrag t.o.v. 2019.

Afbeeldingsresultaat voor kleine ondernemersregeling 2020 


 

Reacties