Naamloze vennootschap


Voor de oprichting van een naamloze vennootschap (NV) heb je een minimumkapitaal nodig en kun je de aandelen op een beurs vrij verhandelen. Dat wil zeggen dat er geen notaris aan te pas hoeft te komen. Het minimumkapitaal bedraagt 45.000. Voor de officiƫle oprichting moet je een notariƫle akte laten opstellen, waarin alle gegevens worden vastgelegd.

Belastingen
In een NV ben je verplicht om vennootschapsbelasting te betalen. Wanneer er dividend wordt uitbetaald, wordt hierover tevens dividendbelasting betaald.

Aansprakelijkheid
De aandeelhouders zijn alleen aansprakelijk tot het bedrag waarvoor zij deelnemen in het bedrijf. Een persoonlijke aansprakelijkheid is hierin niet van toepassing, tenzij er hevige misstanden hebben plaatsgevonden, zoals slecht bestuur.

Aandelen
Bij een grootschalige aandeelhoudersschap, is de NV de meest geschikte vorm omdat je zonder notaris aandelen kunt verhandelen. Let wel op, want vanaf 2020 kunnen aandelen niet meer 'aan toonder' zijn. Een aandeelhouder kan dus niet meer volledig anoniem blijven maar moet met schrijven aantoonbaar aandeelhouder zijn. Deze regel is ingesteld om belastingontduiking te voorkomen. Heb je aandelen die aan toonder zijn? Neem zo snel mogelijk contact op met je notaris om de statuten te laten wijzigen.



 

Reacties