Ondernemingsplan


Elk nieuw bedrijf begint met een ondernemingsplan. Deze plan vormt de basis om van jouw bedrijf een groot succes te maken. We hebben voor u een gratis invulmodel beschikbaar gesteld.

Het ondernemingsplan is bedoeld om te beschrijven wat je gaat doen, waar je je gaat vestigen, welke rechtsvorm je kiest, hoe je markt eruit ziet en hoe de financiering in elkaar steekt.

BMC-model
Sommige ondernemers prefereren een uitgebreid document, anderen kiezen ervoor om hun plan op 1 a4 te beschrijven. Voor een korte versie adviseren wij het Business Model Canvas.  In het BMC model worden namelijk steekwoorden gebruikt. Neem gerust contact op als u dit samen wilt invullen.

Onderdelen van een businessplan
Een businessplan heeft een vaste structuur waarin de volgende onderdelen aan bod komen:

1. Samenvatting
2. Algemene informatie
3. Bedrijfsidee
4. Marketingmix
5. Swot-analyse
6. Financieel plan
7. Juridische zaken

Veelal begint een ondernemingsplan met een samenvatting. Hierin wordt kort en krachtig je markt, product, formule, usp's en doelen beschreven. De samenvatting wordt als laatst opgesteld.
 
In de algemene informatie wordt beschreven wie de ondernemer is. Laat zien waar je ervaring mee hebt, wat je visie is en wat je doelen zijn.

In het onderdeel bedrijfsidee wordt beschreven welke rechtsvorm je neemt en waarom, je locatie en uiteraard je product of dienst die je wilt 'verkopen'.

In de marketingmix beschrijf je de 4P's. Prijs, Promotie, Product en Plaats. Je kunt dit nog aanvullen met een aantal andere marketing P's, zoals Personeel, Processen en Presentatie.

De SWOT-analyse geeft een overzicht van je sterkten, zwakten,kansen en bedreigingen voor je onderneming. Laat zien dat je bewust van je organisatie en de markt en hoe je hierop wilt inspelen.


In het financieel plan laat je dmv begrotingen zien wat je gaat verdienen, hoeveel het kost, hoe je de betalingen gaat doen, en wat je inkomsten en uitgaven worden. Veelal wordt een schatting gemaakt voor de komende drie tot vijf jaar.

Elk onderdeel is afhankelijk van de type onderneming. Wilt u een nieuw bedrijf beginnen maar ziet u door de bomen het bos niet meer? Neem gerust contact op zodat we samen een waterdicht plan kunnen opstellen. 







Reacties