Stichting


Bij het oprichten van een stichting gelden er hele andere regels ten opzichte van een bv of een eenmanszaak. Een stichting heeft geen winstoogmerk. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld goede doelen. Bekende stichtingen zijn Amnesty International, CliniClowns en de Anne Frank stichting.

Oprichting
Een stichting heeft geen startkapitaal nodig. Wel moet je langs de notaris gaan. Verder kent een stichting ook een bestuur, maar geen leden. Het bestuur bestaat veelal uit een voorzitter, een penningsmeester en een secretaris. In bijzondere omstandigheden kan er ook bepaald worden om een raad van commissarissen op te richten die op het bestuur toezicht houden. De bestuurders krijgen veelal geen loon, maar kunnen wel een vergoeding ontvangen en het is ook mogelijk om personeel aan te nemen. Ook bedrijven kunnen stichtingen oprichten.

Aansprakelijkheid
De bestuurders zijn niet hoofdelijk aansprakelijk, tenzij er sprake is van wanbestuur. De stichting is namelijk een rechtspersoon.

Belasting
Een stichting heeft geen winstoogmerk, maar moet alsnog aangifte doen voor de vennootschapsbelasting als er een onderneming wordt gedreven (kapitaal, arbeid, deelname economische verkeer). Eventueel winst van een stichting moet dan ook naar een een sociaal, maatschappelijk goed doel gaan. Verder kan een stichting ook btw afdragen.

Verzekeringen
Als bestuurder in een stichting ben je in principe niet in loondienst en val je dus ook niet onder de werknemersverzekeringen. Wel kan je je vrijwillig laten verzekeren en een pensioen op laten bouwen.




Reacties