Studenten TU moeten hun rechten van uitvinding afstaan



Vaak hebben bedrijven een andere blik nodig, of wil men een advies opvragen over een technisch probleem. Daar is de TU Eindhoven een goede middel voor. Maar stel dat een student DE oplossing heeft en er vervolgens zelf vandoor gaat met alle intellectuele eigendomsrechten? Om dit te voorkomen heeft de TU Eindhoven een clausule opgenomen, waarin studenten akkoord moeten gaan dat ze tijdens hun studie de intellectuele eigendomsrechten af moeten staan.
Bij aanvang van je studie moet je aan de TU Eindhoven namelijk je intellectueel eigendomsrechten ten behoeve van de universiteit afstaan. Voor veel studenten is dit problematisch, aangezien sommige studenten graag na hun studie een eigen bedrijf willen opzetten.

Uit onderzoek van NOS is gebleken dat studenten contracten moeten tekenen of aandelen van hun (toekomstig) bedrijf moeten afstaan, net zoals de TU in Delft. In 2015 deed toenmalig burgemeester Rob van Gijzel al een beroep om tot een akkoord te komen waarin studenten een betere positie zouden verkrijgen.

Een advocaat intellectuele eigendomsechten adviseert de studenten hun poot stijf te houden. De kans is groot dat de studenten alsnog rechthebbende zijn op hun uitvinding. Ook de TU is er niet bij gebaat om dit voor de rechter uit te vechten, aangezien het slechte PR zou zijn.
Uit een recente poll van 2800 personen bleek dat 25% het logisch vindt dat studenten afstand moeten doen van hun intellectuele eigendomsrechten en 75% vindt het onlogisch.

Wanneer je als werknemer een uitvinding doet, dan komt volgens de wet de intellectuele eigendomsrechten in de handen van de werkgever. Bij de relatie tussen student en universiteit ligt dit net iets anders. TU Eindhoven heeft aangegeven te onderzoeken wat de alternatieven kunnen zijn voor het ‘vinkje’ en dat er tot nu toe 3 gevallen zijn geweest waarin de rechten voor een uitvinding besproken moesten worden. Van alle 3 de gevallen heeft de TU geen claim gedaan.




Reacties